Hoe vervang je het RAM geheugen in een laptop?

Het vervangen van het RAM geheugen in je laptop is normaal gesproken een eenvoudig klusje. Volg de stappen in deze handleiding en je bent binnen no time klaar. Succes!

Wat heb je nodig?

• Een laptop
  • 1 of meerdere RAM modules
  • Gereedschap om de behuizing van je laptop open te maken
  • Een antistatische armband
  • Een handdoek

Tip: laat de nieuwe RAM module zo lang mogelijk in de verpakking zitten. Zo is de kans op beschadiging door statische lading of stof minimaal.

Stap 1 - Ontladen

Ga je sleutelen aan een computer, dan is het belangrijk om niet statisch geladen te zijn. Die statische lading heb je waarschijnlijk wel eens gevoeld als een schokje dat je af en toe krijgt als je iemand een hand geeft. Die lading, hoe klein ook, kan funest zijn voor computeronderdelen. Werk daarom met een antistatische armband.

Stap 2 - Stroom eraf

Zet de laptop uit. Niet in de slaapstand, maar echt uit. Laad de laptop ook niet op als je hem openmaakt.Heb je een verwisselbare accu? Haal deze dan los. Druk op de aan/uit knop en houd deze een paar seconden ingedrukt. Zo loopt het laatste restje stroom uit de laptop

Stap 3 - Behuizing openen

Om het RAM geheugen te vervangen, moet je de behuizing van de laptop openen. Dit gaat via de onderkant van de laptop. Soms bestaat de onderkant uit verschillende panelen en hoef je slechts 1 paneel los te maken. Soms is het nodig om de hele achterkant los te schroeven.

Optie A: de onderkant van mijn laptop heeft verschillende panelen

• Leg de dichtgeklapte laptop op een zachte ondergrond, zoals een handdoek.
  • Zoek op de panelen naar het logo voor RAM geheugen. Dat logo is een rechthoekig blokje met streepjes aan de onderkant. Staan er geen logo's op de panelen, dan zul je ze 1 voor 1 moeten openschroeven om te zien waar de RAM modules zich bevinden.

Optie B: de onderkant van mijn laptop bestaat uit 1 geheel

• Leg de dichtgeklapte laptop op een zachte ondergrond, zoals een handdoek.
  • Draai de schroefjes los en haal het onderste deel van de behuizing af.

Tip: leg de schroefjes op de handdoek, zodat ze niet wegrollen en kwijtraken.

Stap 4 - Oude RAM module weghalen

De manier waarop het RAM geheugen op het moederbord is bevestigd, wil nog wel eens verschillen. In de meeste gevallen zitten er 2 klemmetjes boven de RAM module.

• Schuif de klemmetjes boven de RAM module naar de zijkant toe, totdat de RAM module een stukje omhoogschiet.
  • Trek de RAM module los. Houd hierbij alleen de zijkanten vast, zodat je de chip en andere metalen deeltjes niet beschadigd of vies maakt.

Stap 5 - Nieuwe RAM module plaatsen

Een RAM module past maar op 1 manier in de bevestiging op het moederbord. In de RAM module zit aan de onderkant een inkeping. Die inkeping past in een uitstulping op de bevestiging van het moederbord.

• Pak de nieuwe RAM module aan de zijkanten vast.
  • Kijk waar de uitstulping in de bevestiging van het moederbord zit en zorg dat de inkeping op de RAM module daar goed invalt.
  • Duw de RAM module stevig in de bevestiging.
  • Duw de RAM module naar beneden, totdat de 2 klemmetjes er weer overheen klikken.

Stap 6 - Maak de laptop weer dicht

De laptop kan weer dicht. Schroef de losgemaakte onderdelen weer vast. Heb je de accu losgehaald? Klik deze dan weer vast.

Het is niet nodig om extra software of iets dergelijks te installeren. Je laptop herkent automatisch het nieuwe RAM geheugen.

Problemen?

Is er iets niet goed gegaan? Kijk hieronder naar wat mogelijke oplossingen voor problemen.

• Heb je een verwisselbare accu? Check of deze goed is vastgeklikt.
  • Zet het oude RAM geheugen terug en check of de laptop het nu wel doet. Zo ja, dan ligt het niet aan de laptop, maar aan de RAM module (lees verder bij het volgende punt). Zo nee, dan is er wellicht iets aan de hand met de laptop. Heb je tijdens de installatie per ongeluk een kabeltje losgetrokken?
  • Niet iedere RAM module werkt met iedere laptop. Weet je zeker dat je de goede RAM module hebt aangeschaft? Lees hier meer over waar je op moet letten.
  • Zegt het systeem dat je net wat minder werkgeheugen hebt dan je dacht te hebben geïnstalleerd? Geen paniek. Door verschillende manieren van meten, kan dit enigszins verschillen.
  • Nog steeds problemen? Neem dan contact op met onze klantenservice.