Hoe wijzig ik de taal van mijn toetsenbord?

Het is je vast een keer overkomen: je wil je vraag benadrukken met een aantal vraagtekens, maar in plaats daarvan word je getrakteerd op een rij '=' tekens. Dit komt waarschijnlijk omdat je per ongeluk de invoertaal van je toetsenbord hebt aangepast. Hieronder leg ik je uit hoe je dit eenvoudig oplost.

Wat kan er aan de hand zijn?

• Je selecteert @, maar er wordt een " ingevoerd. Dit komt doordat de toetsencombinatie die je gewend bent niet meer werkt.
  • Je selecteert ?, maar er wordt een = ingevoerd. Dit komt doordat de taal van US-international naar Dutch/Nederlands is versprongen.
  • Je selecteert Q, maar er wordt een A ingevoerd. Dit komt doordat de taal van US-international of Dutch/Nederlands (QWERTY) is versprongen naar Belgisch of Frans (AZERTY).

De oplossing

Geen nood, de oplossing is simpel. Het probleem is namelijk op 2 verschillende manieren op te lossen.

1. De toetsenbordcombinatie

De invoertaal van het toetsenbord is eenvoudig te wijzigen door kortstondig de CTRL-toets en de SHIFT-toets tegelijkertijd in te drukken (CTRL + SHIFT). Hiermee wissel je tussen de verschillende invoertalen van Windows. Gek genoeg is dit vaak ook de oorzaak van de verwarring, omdat je deze combinatie tijdens het typen per ongeluk gebruikt.

2. Taal wijzigen via instellingen Tijd & taal

• Klik op de Windows knop en open instellingen (te herkennen aan het tandwieltje)
  • Klik op Tijd en taal  en ga vervolgens in het linkermenu naar Regio en taal.
  • Kik op Een taal toevoegen en selecteer jouw gewenste taal.
  • Vervolgens kies je de geselecteerde taal door te klikken om Als standaard instellen.