Hoe gebruik ik toetsenbord tekens in Windows?

Je kunt proberen om ze zo veel mogelijk te vermijden, maar af en toe ontkom je niet aan: woorden met speciale tekens. In dit artikel leg ik uit hoe je de tekens boven de cijfers op je toetsenbord in Windows gebruikt. Daarnaast weet je straks precies hoe je de spreekwoordelijke puntjes letterlijk op de ‘i’ krijgt.

De tekens boven de cijfers gebruiken

Op de rij toetsen met cijfers erop staan ook nog andere tekens. Om die te gebruiken is er een toetscombinatie nodig.

• De zichtbare tekens, zoals de @ bij de 2 en de ! bij de 1 activeer je door eerst de shift toets ingedrukt te houden en vervolgens het cijfer met het teken te kiezen dat jij graag ziet verschijnen.

Let op: de ^ op toets 6 verschijnt pas als je na de toetscombinatie een spatie typt óf een letter typt waarop een dakje komt, zoals de e.

Het Euro teken

Het Euro teken is een geval apart.

• Voor dit symbool houd je de ctrl toets en de alt toets ingedrukt, terwijl je kort op de 5 klikt.

Zo verschijnt er een € op je scherm. Hoewel dit symbool niet altijd zichtbaar is op een toetsenbord, werkt deze combinatie altijd. Onder de rest van de cijfer toetsen zitten ook tekens verstopt die je activeert met ctrl+alt. Zo vind je de ² boven 2 om bijvoorbeeld vierkante meters uit te drukken en de ½ onder de 7 om 50% aan te duiden. Probeer ze allemaal eens en misschien ontdek je een handige sneltoets voor een teken dat je zelf vaak gebruikt.

Streepjes en puntjes op letters

E met puntjes (ë)

Om een trema e, ofwel accent aigu te krijgen, is er weer een andere combinatie van toetsen nodig.

• Houd de shift toets ingedrukt en druk kort op de toets met “. Laat allebei de toetsen los en tik de e.

Nu verschijnt er een ë, ofwel e umlaut op je scherm. Wanneer je hetzelfde doet, maar dan in plaats van de e de i typt, krijg je een i met puntjes. Zo werkt dit ook met de u, de a en de o.

Streepje op de e (é)

• Voor een e met streepje, ofwel accent aigu, tik je kort de ‘. Je ziet nog niets verschijnen. Als je direct daarna de letter e typt, krijg je een é op je scherm.

Dit werkt ook zo met de i, o, u en a. Een streepje dat andersom op de e staat, heet een accent grave. Dit typ je door kort de toets naast de 1 in te drukken. Daarna tik je de e en verschijnt er en è. Hetzelfde gebeurt als je dit doet met een u, i, o en a.

Er verschijnt een ander teken dan ik invoerde

Soms krijg je een ander teken te zien dan je op het toetsenbord typte. Zo kan het zijn dat je een ‘=’ ziet verschijnen als je eigenlijk een ? wilde hebben. De kans is groot dat de invoertaal van je toetsenbord is veranderd. Dit los je op door de taal van je toetsenbord weer terug te zetten. Hoe je dit precies doet, lees je in het volgende artikel: Hoe wijzig ik de taal van mijn toetsenbord?