Mijn bestanden openen standaard in een ander programma dan ik wil

Soms openen bestanden niet met het programma waarmee u dat wilt. Of er gebeurt helemaal niets als u op een bestand klikt. In Windows 10 kunt u controleren met welk programma een bestand wordt geopend. Bijvoorbeeld uw tekstdocumenten worden altijd geopend in Word. Of als u op een weblink klikt in een e-mail, dan wordt uw standaardinternetprogramma geopend. Wilt u een ander standaardprogramma, dan kan dat. Natuurlijk hebt u alleen de keuze uit software die geïnstalleerd is. Is het internetprogramma Edge bij u de standaard maar gebruikt u liever Google Chrome of Internet Explorer, dan kunt u dit als standaardprogramma instellen. Regel het als volgt:

• Klik op Starten.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik op Apps.
  • Klik links op Standaard-apps.
  • Er opent een overzicht van apps die standaard gebruikt worden. Onderaan bij 'Webbrowser' staat 'Microsoft Edge'. Klik daarop.
  • Een lijst klapt open. Klik op Google Chrome.
  • Vanaf nu worden internetlinks geopend met Google Chrome. Sluit de Instellingen door te klikken op het kruisje rechtsboven.

Ook is het mogelijk een bestandstype te koppelen aan een specifiek programma. Foto's die u maakt met uw digitale camera of smartphone, eindigen over het algemeen op '.jpg'. De extensie noemt men dit. Geef aan in welk programma bestanden met een bepaalde extensie moeten openen:

• Klik op Starten.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik op Apps.
  • Klik links op Standaard-apps.
  • Klik onderaan op Standaard-apps per bestandstype kiezen.
  • Scrol naar beneden tot u bent aangekomen bij '.jpg'. Daarnaast ziet u het programma waarmee de foto's nu worden geopend. Klik daarop.
  • Selecteer het programma waarmee u voortaan de foto's wilt openen.
  • Sluit de Instellingen door te klikken op het kruisje rechtsboven