Waarom zou ik kiezen voor "geen besturingssysteem"?

Relatief vaak krijgen wij de vraag waarom een gebruiker zou 'moeten' kiezen voor een laptop zonder besturingssyteem / windows, hieronder lichten wij enkele, volgens ons, belangrijke redenen aan u toe.

Bloatware

De term zal velen niets zeggen, maar het is veelvuldig gebleken dat leveranciers van bekende merken laptops leveren met Windows en eigen ontwikkelde en/of van derden software die op enigerlei wijze data verzameld, verdeeld en of de privacy van haar gebruiker kan aantasten.

Bloatware is eigenlijk op voorhand ongewenste software, die vooraf meegeleverd wordt en/of geinstalleerd is, maar de gebruiker niet direct helpt bij het werken met de geleverde hardware. Denk hierbij aan spelletjes bijvoorbeeld.

Omdat de Bloatware, zeker in combinatie met de Europese geldende GDPR regels, dus eigenlijk u niets biedt, maar wel uw privacy en gebruikersgedrag registreert, bieden wij u de mogelijkheid diverse modellen en uitvoeringen zonder Bloatware te kopen, onze laptops worden enkel voorzien van Windows en de noodzakelijke driver en hardware gerelateerde software installaties.

Eigen keuze

Veel gebruikers willen steeds vaker zelf kiezen wat voor besturingssyteem ze op hun nieuwe laptop willen hebben, dit kan Windows zijn, Linux, Ubuntu of diverse andere soorten van besturingssystemen.

Flexibiliteit

Vaak komt het voor dat een laptop waar reeds een besturingssteyeem op geinstalleerd is, de gebruiker niet de mogelijheid heeft te werken met Dual Boot (2 systemen naast elkaar) of een nieuwe installatie uit te voeren, hetgeen soms beperkend kan zijn.

Performance

Dit is veelal gerelateerd aan het onderdeel Bloatware, door het hebben van software van de fabrikant/leverancier kan het voorkomen dat de laptop op voorhand al vertragend werkt t.o.v. de optimale performance, software vraagt om processorkracht en werkgeheugen capaciteit hoe minder erop de laptop staat hoe beter deze performen kan.