Wat zijn de verschillen tussen HDD en SSD?

Wil je de opslag van je laptop, desktop, console of NAS vervangen en uitbreiden, dan heb je keuze uit een HDD of SSD. Een HDD is voordeliger, een SSD is wel 4 keer sneller en stiller, maar waar ligt precies de afweging? Ik leg je uit wat de verschillen zijn zodat je de juiste type schijf kiest.

Waarin zijn een HDD en SSD gelijk?

Een HDD en SSD is allebei interne opslag, wat betekent dat je dit onderdeel installeert in een apparaat zoals laptop, desktop of console. Hierop bewaar je het besturingssysteem van je computer, en al je andere bestanden: video's, foto's, office documenten en programma's.

Wat is een SSD? (Solid State Drive)

Een SSD is een computerchip waarop je data bewaart. Elektrische impulsen lezen data uit of schrijven bestanden weg. Daardoor is een SSD stil in gebruik.

Wat is een HDD? (Hard Disk Drive)

Een HDD is een reeks platte cilinders op elkaar gestapeld. Net als een ouderwetse platenspeler draait de schijf rond terwijl de lees- en schrijfkop de schijf uitleest of informatie schrijft. Dit voel je aan je laptop of desktop, want het ronddraaien veroorzaakt geluid en een lichte trilling.

Opslagcapaciteit

SSD

SSD is een geavanceerd type harde schijf. De techniek van SSD is duurder te produceren, maar dankzij slimme fabricagetechnieken van SSD fabrikanten worden SSD's per GB steeds voordeliger. Er bestaan SSD's met een opslagcapaciteit tot en met 4TB.

HDD

Door de jaren heen weten fabrikanten HDD kleiner en compacter te maken, waardoor de opslagcapaciteit groot is. Er bestaan HDD's met een opslagcapaciteit tot en met 12TB. HDD's zijn per GB goedkoper dan SSD's.

Snelheid

SSD

Een SSD is wel 4 keer zo snel als een HDD. Dit komt omdat een SSD direct data verzendt. Dit merk je aan de opstarttijd van je pc, dat duurt met een SSD ongeveer 15 seconden. Bovendien laad je programma's en games met de helft sneller dan een HDD.

• Leessnelheid: 500MB/s - 3200MB/s
  • Schrijfsnelheid: 300MB/s - 1500MB/s

HDD

De techniek van HDD bestaat al jaren, daarom is de snelheid nauwelijks veranderd. Een HDD moet door het ronddraaien mechanisch werk verrichten om informatie te lezen en schrijven. Daarom duurt het opstarten van je computer met een HDD 45 seconden tot een minuut of zelfs langer, afhankelijk van je besturingssysteem.

• Leessnelheid: 120MB/s - 200MB/s
  • Schrijfsnelheid: 100MB/s - 175MB/s

Betrouwbaarheid en energiezuinigheid

SSD

Een SSD heeft geen bewegende onderdelen, waardoor hij minder warm wordt dan een HDD. Hierdoor is je SSD ook nog eens energiezuiniger. Door lagere warmteproductie blijft je schijf koel en onbeschadigd. Toch kent een SSD net als een HDD wel slijtage. Doordat de levensduur van SSD's wordt uitgedrukt in TBW (Terabytes Written) weet je zeker hoe lang je SSD tenminste meegaat. De levensduur van een SSD is niet altijd beter, maar wel inzichtelijker dankzij het TBW. Doordat data in SSD's wordt bewaard als elektrische lading, lekt informatie sneller weg in het geval van langdurig stroomverlies.

HDD

De schijf in een HDD draait rond, waardoor er warme en trillingen ontstaan. Moderne HDD's zijn ontwikkeld met ingebouwde technologieën om slijtage door warmte en trillingen te verminderen, zoals anti vibratie sensoren. Een laptop verplaats je regelmatig. Daarom gaat een HDD in een laptop langer mee dan in een desktop, console of NAS, die je zelden verplaatst. Een HDD bewaart data magnetisch, daardoor lekt informatie veel langzamer weg bij SSD's tijdens langdurig stroomverlies.

Kies je een SSD of een HDD?

SSD: Snelheid en betrouwbaarheid

Wil je jouw hele computerervaring sneller maken zoals opstarten binnen 15 seconden, sneller programma's laden en eerder je game spelen? En gebruik je jouw apparaat bijna dagelijks voor allerlei taken en heb je niet meer nodig 500GB voor al je opslag? Dan kies je een SSD. Zo voorzie je jouw apparaat van een flinke snelheidsboost, wordt hij stiller, zuiniger en hoef je niet al te diep in de buidel te tasten.

Aanbevolen voor:

• Snelheidsupgrade voor dagelijks gebruik zoals snel opstarten en programma's laden.
  • PC gamers met bescheiden game library.
  • Grafisch ontwerpers, video editors en muziekproducers.

HDD: Ruime opslagcapaciteit

Wil je hele videocollecties, fotobibliotheken of een grote game library opslaan? Dan biedt een HDD hiervoor geschikte capaciteit voordeliger dan een SSD dat doet. Heb je een NAS, dan is een HDD ook geschikter om RAID opstellingen te draaien en grote hoeveelheden data te bewaren. Door de netwerkverbinding van je NAS verlies je het namelijk snelheidsvoordeel van een SSD.

Aanbevolen voor:

• Console gamers die meer dan 5 games willen bewaren,
  • Pc gamers met grote game libraries,
  • Grafisch ontwerpers, video editors en muziekproducers,
  • NAS gebruikers.