Welke videokaart heb ik nodig in mijn laptop?

Als je wil gamen, je VR-bril wil aansluiten of 3D modellen wil maken met je laptop, dan heb je een laptop met dedicated videokaart nodig. Een videokaart levert namelijk de vereiste grafische spierkracht om deze veeleisende taken uit te voeren en beelden vloeiend weer te geven op je scherm. Maar welke videokaart heb je waarvoor nodig in je laptop? Dat leg ik je in dit artikel uit.

Wat voor videokaarten zijn er?

De videokaarten die je in een laptop terugvindt zijn van AMD of NVIDIA. Beide van deze merken beschikken over een groot scala aan aanbod, al zijn de top videokaarten van NVIDIA vaak net iets krachtiger dan die van AMD. Daarom werkt SKIKK exclusief met de NVIDIA GeForce videokaarten. Bedenk van tevoren wat je wil doen met je laptop en selecteer op basis hiervan de juiste laptop.

Ik wil internetten en of foto’s bewerken

Wil je enkel een filmpje kijken op YouTube, Instagram bekijken of je vakantiefoto’s retoucheren? Dan heb je geen dedicated videokaart nodig. Een laptop zonder dedicated videokaart is dan voldoende. Als je met fotobewerking aan de gang wil, moet je er wel rekening mee houden dat je minimaal een Intel Core i5 processor nodig hebt om soepel te werk te gaan.

Ik wil gamen

Wil je gamen, dan moet je je afvragen wat voor games je gaat spelen en op welke instellingen je games speelt. Hoe grafisch intensiever de games, hoe krachtiger de videokaart moet zijn om met een stabiele frames per seconde te spelen. Kies minimaal een GTX 2060 kaart wanneer je niet al te grafisch veeleisende games speelt. Wil je elke game op de hoogste instellingen spelen, kies dan voor minimaal een RTX 3060. Heb je geld als water, dan is een RTX 3080 natuurlijk nog beter.

Ik wil games in virtual reality spelen

Wil je games in VR spelen, dan heb je een krachtige videokaart nodig. En een VR-bril natuurlijk. De minimale eis qua videokaart voor VR is een RTX 2060. Wil je dat je games soepeler draaien of dat de kwaliteit van je virtuele omgeving toeneemt, ga dan voor een RTX 3060, 3070 of zelfs een 3080. Zo weet je zeker dat je VR games er goed uitzien en de optimale frames per seconde haalbaar is.

Ik wil 3D ontwerpen maken

Wanneer je 3D ontwerpen wil maken, dan doe je dat idealiter met een laptop met een videokaart die geoptimaliseerd is voor CAD en 3D software. De videokaarten die je hiervoor nodig hebt, zijn de NVIDIA RTX of QUADRO videokaarten. Ben je dus van plan om modellen en ontwerpen te maken op een laptop, kies dan voor een laptop met een NVIDIA RTX of Quadro videokaart.